Expozitia judeteana Arges - Pitesti va fi organizata Vineri 11- 01 -2019 ora 14.00 se va incheia duminica 13 - 01- 2019 ora 17.00 , sambata si duminica va fi targ cu vanzare , locatia Casa Cartii - Pitesti .
Exact! Acum o saptamana am claxonat un bou care aruncase o sticla de cola pe geamul masinii. Se uita la mine ca la urs, era atat de prost incat nici nu realizase ce-am cu el.
Nu, doar sta el intr-un anumit fel atunci cand se hraneste astfel incat acel inel sa nu-i mai alunece tot timpul spre baza gatului. N-a avut de ales si bietul de el s-a obisnuit.
Mai Cosmin, eu inteleg sa marchezi o pasare ca sa vezi pe unde umbla, rute de migratie, studii, comportament alea alea dar cand vad pasarea asta chinuita si durerea in dos a alora de la SOR carora unu ca mine le ofera pe tava poza cu ziua, ora, locatia etc ma apuca toti nervii. La fel ca anu trecut aceleasi raspunsuri, ca sa vedem, ca intrebam, ca nu stim, ca va contactam noi. Macar sa intrebe, sa afle in ce tara a fost marcata si sa-i anunte p-aia, poate pe ei ii intereseaza. La ce mai suporta pasarea asta chinuiala de a vietui cu chestia aia pe gat daca pe ornitologii lu peste(chiar daca n-a fost marcat de ei) ii doare la basca?
Ma' Dragos, intr-un an (nu spun care), m-am dus la o organizatie d-asta (nu spun care) sa le explic cum ca, in targul din Plumbuita unu' vinde un Soim al Randunelelor si altul vinde niste boboci de Califar Alb. Eu credeam ca aia se vor urca in masina si ii vor lua pe sus pe braconieri. De unde fratica! M-au luat la intrebari ca, de unde stiu eu ca aia nu au reprodus pasarile in captivitate? Ba esti nebun? Cum sa reproduca soimul in captivitate?
Am ramas perplex, asa ca ..... lasa-ma cu ornitologii profesionisti!
Pai si pe sunphoto, stai sa vezi ca vine iarna si vom vedea cum unii vor vinde ulii porumbari, ulii pasarari, sticleti si mai stiu eu ce. Sa vezi oferte atunci, online, oare se trimit si prin curierat ? :))
Intr-o tara normala nici nu trebuie sa sesizeze unul ca noi, te iau baietii dupa ip iar a 2-a zi dimineata vin la tine la usa ca sa-ti puna cateva intrebari, in privat :)
O cretinatate si o cruzime modul in care este pus colierul de identificare la acel mascul.
Aceasta metoda a fost folosita in occident si s-a constatat ca, intr-adevar, este foarte eficienta in ceea ce priveste identificarea de la distanta insa incomodeaza mult pasarea. Sa nu uitam ca acel colier se pune la baza gatului pasarii si nicidecum langa cap. Probabil si acesta a fost pus la baza dar a alunecat spre cap.
Un grav incident s-a petrecut in Canada unde un stol de gaste canadiene au ramas blocate pe un lac din cauza acestor coliere pe care s-au format bulgari de gheata si astfel pasarile nu se mai puteau ridica de pe suprafata apei. Usor usor metoda a fost abandonata.
In aceasta speta, colierul incomodeaza vizibil lebada care nu isi poate misca in mod natural gatul. Mare pacat!
Si ornitologia asta se face cu cap nu la voia intamplarii.
Sa nu uitam totusi ca nou suntem aia care au montat pe o Acvila tipatoare un ditamai "rucsacu" care cica avea rolul de radioemitator. Au ras ornitologi din intreaga lume de isprava asta. Bietele pasari plecau in migratie cu incarcatura ca soldatii in marsul fortat.
Mascului asta l-am fotografiat prima data in august cand ti-am aratat colierul, m-am bucurat sa-l vad zilele trecute. M-am gandit la un moment dat ca acest colier se poate agata in plase de pescuit, plante acvatice, pungi de rafie sau mai stiu eu ce, ca asa suntem noi romanii civilivati.
Nu cred ca s-a pus colierul in Romania, nu cred ca sta nici ..... sa marcheze lebede la noi. Din fericire pe aceest lac s-au mai salvat si anul acesta dar si anul trecut diverse vietati blocate in gheata. Daca va fi cazul si in cazul sau sper sa-l vada cineva si sa-i anunte. Cu ocazia asta poate se gandesc sa-i dea si colierul jos.
Ei bine asta are pe gat, pentru a citi ce scrie pe clema trebuie sa prinzi pasarea. Din cate vad nu-l deranjeaza cu nimic. In plus, mie imi convine, il identific mai usor.
Ce multe sunt :) eu credeam ca sunt 5-6 dar sunt o gramada defapt. Si din cate vad majoritatea din primele poze erau boboci pt ca nu aveau penajul complet alb.
Nu mai pleaca, la iarna vor fi mult mai multe. Anul trecut am vazut si multe lebede de iarna. In ultimele poze e una cu un colier pe care scrie MY48. M-am bucurat sa o revad. E aceeasi din poza DSC09726
Lebeda de vara(Cygnus olor), cum sunt cele de mai sus cuibaresc in tara noastra iar in timpul iernii se retrag spre lacurile si raurile care ingheata mai greu. Daca iarna e intr-adevar grea migreaza mai inspre sud.
Lebedele de iarna(Cygnus cygnus) cuibaresc in partea de nord a Europei, in tara noastra fiind oaspete de iarna, tot asa, in iernile mai blande(cum a fost iarna trecuta). Sper sa fotografiez cateva exemplare iarna asta.
Se face marcarea pasarilor si in Romania, desigur, atat de catre Asociatia Ornitologica din Romania cat si de catre alte organisme cu profil ornitologic. Nu este exclus insa ca exemplarul sa fi fost marcat in alta tara si sa fi ajuns la noi ulterior. Daca ai mai multe poze cu aceasta lebada, incearca sa vezi daca identifici "RO".
In alte tari s-a renuntat la "colier" (de ce? discutia e' lunga, eventual detaliem la un gratar ;) ) si s-a revenit la clasicul inel. Mult mai greu de identificat la pasarile de apa dar mai sanatos pt. purtator.
Multzam pentru raspuns. Am cautat cate ceva si am gasit ceva asemanator doar la lebedele mute marcate in SUA, unde nici macar nu sunt indigene.
Astazi am numarat 42 de exempare iar inelul l-am observat abia in poza cand am ajuns acasa. Nu stiu daca mai erau si altele cu asa ceva. Toate au venit de curand pentru ca saptamana trecuta lacul era golit.
Tine-le sub observatie si tine-ne si pe noi la curent.
Marcarea cu colier se face si in Canada, Marea Britanie etc. Doar la gastele mari (ex. Gaste Canadiene) si la lebede.
Cand eram eu in scoala primara mergeam cu bicicleta intr-un parc din oras. Acolo e un lac imens cu multe plante de apa si cu o insula in mijloc. Erau doua perechi de lebede care veneau sa cuibareasca in fiecare an pe acea insula dar la un moment dat a ramas o pereche iar apoi nu a mai ramas nici una. Eu suspectez insa niste cetateni de etnie neelucidata pentru ca ulterior cei din parc au adus niste gaste comune care, "culmea" au disparut rapid si acelea.
In prezent nu stiu daca mai cuibareste vreuna prin zona, poate exista cate o pereche pe unul din lacurile de acumumulare de pe Arges. Pentru la iarna mi-am luat binoclu sa le vad mai bine cand vin :)
Cea din poze era singura si cred ca are o aripa rupta, nu stiu daca mai e acolo.
Nu stiu de unde sunteti dar si prin tara pe unde am fost am vazut detul de multe pe lacurile mari si pe lacurile de acumulare din jurul oraselor, mai ales iarna, cele care nu erau inghetate. Alaturi de ratele si gastele salbatice mie mi se par fascinante, iarna ori de cate ori am ocazia merg sa le vad.
In Pitesti s-a facut un drum care facee legatura intre podul viilor si strada depozitelor(fosta centura). Pe acolo mai merg eu sa scap de aglomeratie. Am vazut-o si am oprit. Bine ca aveam la mine aparatul foto :)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.