Acum s-a ingrasat, nu mai schioapata si incearca si el sa se bage in seama cu gagicile. Acum il bat toti ratoii, inclusiv cel mic, poate urca in ierarhie la toamna.
Lacul asta a fost sapat la lopata acum vreo 50 de ani, fiecare gospodarie din sat are cate o asemenea balta in gradina, unii vecini au lacuri chiar mai mari. In trecut oamenii foloseau apa pentru udatul gradinii iar apa vine de la ploaie. Toate lacurile sunt conectate prin santuri la santul principal de la drum pentru ca apa sa curga la vale si sa nu inunde gradinile.
De cand s-a bagat apa lumea le foloseste mai putin pentru irigat.
Interesant, si ai mei aveau fantana la cati-va metrii de locul unde am eu lacul acum, dar cand s-au facut canalizarile, au deteriorat oarecum si panza freatica si nu a mai venit apa, adica mai venea putina dar nu mai era buna de baut, asa ca au astupat-o. Iti imaginezi daca o mai aveam acum, aveam apa din lac curata ca lacrima :) Dar cum de nu ti se infiltreaza apa in pamant ? Am incercat si eu ceva de genul mai demult si era toata absorbita.
Daca de 50 de ani pana acum nu s-a infiltrat in pamant nu cred ca se va mai intampla. Acum 2 ani cand a fost vara mai secetoasa nivelul apei era foarte mic si am bagat apa de la cismea.
Multzam. Au avut ceva activitate anul asta, data viitoare ma duc sa vad cum sunt cele doua serii de boboci ale vecinilor care au oua de la mine, poate ma tenteaza ceva(mai mult ca sigur) :))
:D
Auzi la el, cica "schimb"!:)))
Pai tu faci schimb tot cu pasari de la tine?
Nu, zi mai bine ca daca iti place vr-una foarte tare ... asta e', o iei si gata. ;)
Pai sunt pasarile lor, din oua de la mine ce-i drept. Oricum curtea e jumate mlastina, daca mai aduc inca una sau doua fac ele singure al doilea lac :))
Daca ar fi unul singur nu cred ca ar mai calca dar fiind 3 se incurajeaza unul pe celalalt. Mi-ai zis ca mai demult ca incep calcatul cu ratele care incep primele ouatul. Intrebarea e de unde stiu care incepe ouatul si care nu ? In cazul de fata n-au inteles nici unul ca ouatul s-a terminat :))
Ele nu, anul trecut am avut o rata comuna care a clocit dar n-o mai am, cateva dintre acestea sunt fiice ale ei dar nu au clocit, cel putin pana acum. Despre ea e vorba: dragos88.sunphoto.ro/O_rata_resalbaticita
Multumesc, ma bucur ca iti plac, la rate chiar m-am straduit sa fac poze faine. Sunt doua cu negru, mama si fiica. Cea care iti place tie e cea mai batrana pasare din curtea mea, are 5 ani si o am de la o vecina, la mine e de 3 ani, anul trecut a venit pe la noi si se mira ca inca o mai avem.
Ieri au fost toate in raiul ratelor. Eu nu mai scot boboci anul acesta, le pastrez pe cele pe care le am acum. Vor scoate altii cu oua de la mine, sunt curios ce culori vor iesi.
Te-ai jucat putin cu aparatul astazi da' rezultatul este foarte fain.
De departe cele mai frumoase dintre ele sunt baltata pe negru cu obraz maro (ca ea n-am mai vazut pana acum) si cea khaki.
Multumesc, am stat aproape o ora cu ele sa-mi beau cafeaua, n-am facut altceva decat sa privesc.
Cea baltata pe negru cu obraz maro e cea mai batrana dintre ele(cred ca are vreo 5 ani) si cu toate astea o calca toti ratoii. Cea khaki e fii-sa lui Crazy Duck, n-o calca nici unul dintre ratoii comuni dar azi piticul a calarit-o bine. Fiind mai "scurta" decat celelalte chiar a reusit sa fecundeze.
Sa vezi calcat viteza la Indianul meu pe lesesti.
Indianul talpa iute nu prea reusea sa le fecundeze deoarece lesestile au putin alta conformatie a corpului dar pana la urma a reusit si, din acel moment, a devenit "loveru" lesestilor. Le ia la rand zilnic!
Nici nu trebuie sa mosteneasca aripile lesestilor. Indienele se pot ridica de la sol la fel de usor ca cele salbatice. Sunt insa blande si nu le-a trecut niciodata prin cap sa plece. Demonstratii mi-au facut probabil ca sa stiu cu cine am de-a face. :D
Cardul 1, cele tinere - dragos88.sunphoto.ro/Rate_comune/95603014 Cardul 2, batranicile(au peste 3 ani) - dragos88.sunphoto.ro/Rate_comune/94685109 In curte stau intotdeauna separate si interesant e ca cele batrane impreuna cu cea alb cu negru tanara sunt singurele care se calca. Bunica-mea stie care sunt ouale de la cele batrane :)
Ele oua in general dimineata foarte devreme, mult inainte sa le dea drumul din cotet bunicii mei. Nu am de unde sti care ou e de la o anume rata. Pot doar sa spun ca primele oua de la sfarsitul lui octombrie erau mai mici, deci erau de la boboace. Acum nu mai pot face diferenta. Sunt 4 boboace si 2 batrane.
Pai ala verde le calca numai p-alea negre. Mai sunt doi ratoi albi, unul batran si unul tanar dar nu calca nici unul. Cel batran a calcat anul trecut destul de bine.
Din punct de vedere economic are dreptate dar cum sa le tai pe toate cand sunt asa frumoase. Asa si eu as avea doua gaini, un cocos si o pereche de rate :))
Mersi, trebuie sa il golesc pe tot de apa si de namolul ce il fac ratele pe fundul lacului, este destul de greu sa scot apa. Trebuie sa las furtulul sa il traga afara in alta parte a curtii si dureaza cam 2 zile pana il goleste de tot... Inainte cand erau doua nu trebuia sa fac curat, doar lasam apa sa curga si de facea curat. Nu vreau sa scot folia pt ca nu sunt sigur ca va ramane apa si ar trebui sa iau jos gardul, sa scot toata plantele si toate pietrele ce sunt in mijloc.
E migaloasa treaba si nu merita. Mai bine faci curat mai des. Asta e natural, maricel(au unii dintre vecini si iazuri mai mari) si nu ai treaba. E si caras si crap in iaz dar nu am mai pescuit de un an.
Si eu am pus anul trecut in toamna vre-o 20 de pestisori mici si seara cand nu ma vedeau ma uitam cu lanterna la ei si le puneam mancare :)) apoi a venit iarna si a fost inghetat lacul 3 luni... iar in aprilie cand nu mai aveam nici o speranta ca mai traiesc, surpriza, 6-7 trecuse-ra iarna cu bine :) dar dupa cred ca i-au mancat broastele ca mi se instalase-ra vre-o 10 :))
Am avut si eu acvariu cu diversi pestisori. Sa-ti iei cardinali(denumire stiintifica: Tanichthys albonubes), sunt de marimea unui neon, nepretentiosi, ieftini, frumosi si sunt rezisteni iarna(se mai numesc neonul saracului). Stiu pe cineva care ii tine tot intr-un iaz. Vara n-are treaba cu tantarii. Cu broastele poti sa-ti iei un minciog de fluturi(am vazut la majoritatea hypermarketurilor) si e vreo 5 lei. Le prinzi f usor si le poti duce in alta parte.
Deocamdata nu voi lua pesti, lacul este doar al ratelor :) Cu tantarii oricum nu am treaba pt ca ii mananca ratele pe toti. Sunt greu de prins broastele in lac... am mai incercat dar se ascufunda pe langa radacinile plantelor si mai scoatele de acolo :)) de obicei le las pt ca pleaca singure dupa o luna dupa ce isi depun ouale... anul acesta am scos si aruncat 2 galeti de oua :)
Nici cand mai spargeam gheata nu ma lasa. Imi spunea ca e posibil sa se scufunde vreuna si sa moara apoi sub gheata. Cam are dreptate asa ca m-am conformat :)
Mie imi plac mai mult cele colorate, din boboci am mai pastrat una alba si pe Mini Crazy Drake. Mai am o pereche albe din cele batrane. Pe lac stau impreuna dar in curte sunt doua grupuri separate.
Foarte interesant comportament. Si la mine sunt cateva probleme minore la cele lesesti. Rata alba (singura matura) le agreseaza putin pe celelalte cand le hranesc cu iarba si paine. In rest, totul e bine...
Primul grup este acesta : dragos88.sunphoto.ro/Rate_comune/89006810 . Pe ele le am de 3 ani iar cea alb cu negru cre ca are vreo 5 ani. Sunt mult mai linistite decat cele de anul asta. Cele tinere si cele pitice parca nu au stare cat e ziua de lunga, ba in lac, ba in sant, ba pe razoare. Toata ziua cu ciocul prin noroaie si prin iarba. Ratoii si le-am impartit, cel alb batran nu le calca deloc pe cele tinere iar cel verde le calca pe toate :))
Multzam la fel! Nu-i chiar ideal dar e foarte bun deocamdata. Cum a intrat in curte a mancat bataie de la ratoiul pitic(asta ca sa stie cine-i seful) :)
Cred ca si ratoiul Charlie o va lua cu capul. Nici una nu-l mai infierbanta asa cum o facea Crazy Duck. Toata ziua nu face decat sa le bata pe toate.
Doar e balta lui nu ? :))
Intr-adevar se incadreaza :) Din aia mici cel alb e ratoi(asta sigur)
Acum nu le mai lasa pentru ca sunt mari amatoare de legume, doar primavara si toamna au voie si atunci intr-adevar e bucuria de pe lume.
Acum doar piticele stau pe lac, ele sunt cuminti.
Teoretic ar putea. Ratoiul pitic incearca sa se imperecheze cu ratele comune dar fiind de vreo 5 ori mai mic decat ele e aproape imposibil iar ratoii comuni au ochi doar pentru ale lor.
Super rate! Mai ales ca au apa. Ale mele sufera, au apa intrun bidon de 20 l care e taiat transversal. Asta este, deocamdata nu am posibilitatea sa le fac helesteu.
Nici ele nu stau pe iaz in fiecare zi de cand au inceput sa creasca legumele in gradina. Sunt mari amatoare. Din toamna incolo va fi bucuria de pe lume.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.